Opkomen voor de belangen van Maurik

MAURIK (door Elly Molenaar)– De naam zegt het al. Vereniging Dorpsbelang Maurik (VDM) komt op voor de belangen van het dorp en haar inwoners. ’We willen de identiteit van Maurik versterken’, legt secretaris Cor Koops uit. ’De leefbaarheid behouden en mogelijk verbeteren en een zo breed mogelijk draagvlak onder de inwoners creëren. Dat is wat VDM doet.’

Om te klagen over een losse stoeptegel of een kapotte straatlantaarn zijn inwoners van Maurik bij VDM aan het verkeerde adres. ’We zijn geen doorgeefluik’, zegt Koops. Een politiek standpunt nemen de bestuursleden dan ook niet in en ze staan bovendien niet klaar met een klachtenbus.

De vereniging probeert wel zoveel mogelijk informatie te verzamelen over Maurikse aangelegenheden.

Tijdens de tweejaarlijkse ledenvergaderingen worden die ontwikkelingen doorgespeeld naar de bewoners. ’In de volgende bijeenkomst, eind november, komt er bijvoorbeeld iemand vertellen over het Huis van Maurik. Dat is nieuw in het dorp en veel mensen weten er het fijne nog niet van.’ Ook onderhoudt VDM direct contact met het college van b en w en blijft zo op de hoogte van zaken die spelen in Maurik.

Cor Koops van Vereniging Dorpsbelang Maurik.
(foto Elly Molenaar)

VDM bestaat inmiddels bijna dertien jaar. ’Vroeger was er een dorpsraad in Maurik’, zegt Koops. ’Maar die is ter zielen gegaan. De toenmalige burgemeester, Klaas Tammes, vond het een goed idee dat er een dorpsvereniging gevormd zou worden die opkomt voor de belangen van de inwoners. VDM is toen ontstaan, een vereniging die het contact tussen het gemeentebestuur en de dorpelingen onderhoudt.’ Het gemeentebestuur is tevreden over deze vertegenwoordiging vanuit de bevolking. ’De contacten zijn makkelijk. In veel andere kernen van de gemeente Buren wordt VDM daarom als voorbeeld gebruikt.’

Koops komt oorspronkelijk zelf niet uit Maurik. ’Maar ik voel me inmiddels wel helemaal verbonden met het dorp. Het fijne aan Maurik is de prachtige omgeving en het feit dat je vanuit hier met de fiets of de auto overal kunt komen. Het is prachtig gelegen. Een unieke locatie.’